Gedichtje om uit te pakken een engagement een echt engagement dat heb ik altijd al willen hebben ja echtig je kon het niet beter gekozen hebben. alhoewel, is het niet een ietsje aan de grote kant? natuurlijk je moet eraan wennen zeker als je er nog nooit eentje hebt gehad maar kijk nu zelf eens mee en zeg eens eerlijk het is toch een hele brok als je er zo rechtstreeks mee geconfronteerd wordt. o, het trekt me wel aan daar niet van hoor ik vraag me echter af dacht je ook niet? zeg zouden we het nog kunnen ruilen?
Frits Schetsken foto: Danielle Janssenso: Danielle Janssens

Frits Schetsken sightseeing - poëzie
Frits Schetsken verkent steden en dorpen in België en omliggend buitenland met een klemtoon op gebouwen en kunstwerken en de daarmee verbonden geschiedenis. Dit door middel van wandel- of fietstrajecten met in de routetekst uitleg en foto’s over wat je onderweg tegenkomt. Wie geen gebaande wegen wil volgen maar het liever allemaal zelf uitzoekt, vindt in de BOLLEBOOSWICHT heel wat aanknopingspunten. Deze is rechtstreeks verbonden met de routes maar kan ook los daarvan worden bekeken. Handig voor wie snel meer wil weten over iets of iemand. Ook kunstwerken en gebouwen die (nog) niet in een route zijn opgenomen krijgen hier een plaats. cameraatjes achter woorden verwijzen naar de vlakbij staande pop-up foto’s maar zijn zelf geen link!
ANTWERPEN, QUARTIER LATIN Vertrek vanaf de Meir. Via de kleine straatjes van winkelwandelgebied De Wilde Zee naar het aloude Sint- Elisabethgasthuis met aansluitende plantentuin. Daarna de Antwerpse theaterwijk in, om via het Rubenshuis en het vroegere Koninklijk Paleis terug te keren naar ons uitgangspunt.
BOECHOUT Vertrek vanaf het station. Via recente nieuwbouw naar een oude villawijk. Daarna langs oude buitenverblijven van rijke stedelingen naar het dorpshart met kerk en molen. De lus wordt gesloten langs een amalgaan aan architectuurstijlen, waarbij je langs de villa passeert waar de wieg van het bekende Sfinks Festival heeft gestaan. De route kan ook met de fiets worden gedaan.
DENDERMONDE Vertrek vanaf het station naar de oude vestingwallen en het Ros Beyaert. Via een oude fabriekswijk naar de basiliek en het klooster. Daarna langs de oever van de Dender richting Grote Markt, vandaar een zijsprong naar de oude kerk en een terugweg langs winkels en het begijnhof.
LA LOUVIERE Pas ontstaan in de 19de eeuw op een fundament van keramiek en metaal, mag je van deze Waalse stad geen middeleeuws patrimonium verwachten. Maar wil je op korte tijd heel wat opmerkelijke kunst zien, dan kom je in La Louvière aan je trekken, zowel op straat als in enkele musea. Bovendien ligt Mariemont met zijn parkbeelden en de Warocqué-collectie vlakbij. Het Unesco-erfgoed van scheepsliften en een koolmijn ligt niet in het stadshart. Dat verkennen we in een aparte fietstocht.
MARCHE-EN-FAMENNE Vertrek vanaf de centrale parkeerplaats. Eerst langs de oude stadswal, daarna via de vele eigentijdse beeldhouwwerken door dit minder bekende Waalse stadje. Een lange zijsprong brengt je naar een cultusoord tussen wat bos. Terug door het oude centrum, of voor de doorzetters een bezoek aan de kerk van Waha met de beroemde Folon-glasramen. Dat laatste kan ook met de auto of per fiets.
TOURNAI / DOORNIK Vertrek vanaf het station. Eerst kom je door het stadsdeel op de rechter Scheldeoever met de oudste middeleeuwse huizen nabij de plek waar een Merovingisch koningsgraf is ontdekt. Daarna steken we over naar linkeroever, waar het huidige stadscentrum van Doornik ligt met de beroemde kathedraal. Die is nog enkele jaren in restauratie, daardoor slechts gedeeltelijk te bezoeken. Maar dat geeft je tijd om de rest van Doornik te verkennen, met belfort, markt, museum voor schone kunsten en andere kerken. Terug via de Kasteelwijk op linkeroever. Binnen het totale traject zijn diverse verkortingen opgenomen.
VIRTON Virton zoek je in het verre zuidoosten van België en is de hoofdstad van wat de Gaumestreek wordt genoemd of Belgisch Lotharingen. Een kleine stad, met heel wat werk van lokale kunstenaars in het straatbeeld, een kabbelend riviertje langs de zuidrand, diversiteit op korte wandelafstand.
LEIDEN (NL) Een stad met een grote geschiedenis rond twee rivierarmen en een handvol grachten. De eerste Nederlandse universiteit laat er zijn sporen na, maar ook schilders als Rembrandt en Jan Steen. Je kan er door een echte Egyptische tempel stappen of door een botanische tuin wandelen. De voorvaderen van Amerikaanse presidenten verbleven hier en heel wat hofjes zorgen voor stille momenten pal naast de drukte van een eigentijds centrum. Bovendien zijn er heel wat banden met België. Wie om praktische redenen deze route niet ter plaatse kan afleggen, kan via Google Streetview grote delen op het computerscherm volgen met onze tekst als gids.
HSP